PMS (PREMENSTRÜEL SENDROM) NEDİR ?
Hani Shakespeare diyor ya, ‘işte bütün mesele bu.’
Kızlar hepimiz biliyoruz ki birçoğumuz bu sendromu her ay yaşıyor.
Öyle ki dünya genelinde regl olan her dört kadından üçünün bir tür premenstrüel sendrom yaşadığı düşünülüyor. Yani maalesef bu yazıyı okuyanların %80’i bu sendromların bir ya da birkaçını görüyor.
PMS; regl döngüsünün belirli günlerinde ve/veya regl öncesinde kadınların duygularını, fiziksel sağlıklarını ve bazen de hayat kalitesini etkileyen bir sendromdur.
PMS’in duygusal değişimleri arasında iştahın açılmasıyla beraber gelen yeme isteği, halsizlik, gerginlik ve ani geçişli duygular gibi çeşitli belirtileri bulunur. Hani kendimizi sürekli aç hissederiz, dokunsalar ağlayacak gibi oluruz ya da ufacık bir konuda hemencecik sinirleniriz ya, işte bunların tamamı PMS yüzünden…
PMS’in belirtilerine gelirsek…
PMS; menstrüasyondan 5-10 gün önce başlar ve genellikle menstrüasyon başladığında son bulur. PMS’in sebebini tıp otoriteleri de tam olarak bilemiyor. Yani kesin sebebi henüz bulunabilmiş değil…
Bununla birlikte, regl döngüsünün başlangıcında hem seks hormonu hem de serotonin düzeyindeki değişikliklere vücudumuzun verdiği bir tepki olarak düşünülüyor.
PMS için olası semptomların upuzun bir listesi vardır ancak pek çok kadın bu problemlerin sadece birkaç tanesini yaşıyor:
FİZİKSEL BELİRTİLER:
Eklem veya kas ağrısı,
Baş ağrısı,
Yorgunluk,
Ödem toplamaya bağlı kilo alımı,
Karın şişkinliği,
Memelerde hassasiyet,
Sivilce oluşumu,
Bağırsak sendromları (İshal veya Kabızlık),
Uykusuzluk veya uykululuk hali,
Libido değişikliği,
İştahın açılmasıyla beraber gelen yeme isteği.
DUYGUSAL BELİRTİLER:
Gerginlik veya kaygı,
Depresif duygu durumu,
Ağlama isteği,
Duygusal değişiklikler,
Sinirlilik veya öfke,
Konsantrasyonda zayıflama.
Bunlardan bir ya da birkaçını görüyorsanız muhtemelen sizde de PMS sendromu vardır. PMS’le mücadele etmenin en iyi yolu; düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak ve regl dönemlerinde olabildiğince kendimizi rahatlatacak şeyler yapmak olacak…